Wyniki przeprowadzonego przez ONZ badania sugerują, że 1/3 globalnej produkcji przeznaczonej do konsumpcji ulega stracie lub zmarnowaniu, co przekłada się na 1,3 miliarda ton rocznie. To przede wszystkim w krajach rozwijających się jedzenie ulega stracie nim nawet dotrze do konsumenta, podczas gdy w krajach rozwiniętych strata zachodzi głównie na poziomie konsumenckim.
Opakowania z tektury falistej mogą odegrać ważną rolę w zapobieganiu utraty żywności ponieważ chroni ją od zniszczenia i zachowuje świeżość. Dlaczego? Ponieważ konstrukcja falista zapewnia naturalną amortyzację, a tektura trzy, pięcio i siedmiowarstwowa nadaje wytrzymałości.
Opakowanie z tektury falistej mogą być precyzyjnie dopasowane do produktu tak, by nie uległ on zniszczeniu i by pozostał dłużej świeżym. W tym przypadku papryka zapakowana została w taki sposób by zminimalizować niepożądane ruchy i zmaksymalizować fizyczną ochronę w celu dostarczenia jej na miejsce w perfekcyjnym stanie.