ZAMKNIJ     
  • Kreatywność (elastyczność - innowacyjność)
  • Ochrona produktu
  • Przyjazna środowisku
  • Wydajna i tania
  • Publikacje techniczne
  • Filmy
  • piątek 30 marca, 2012

    Cukinia podróżuje i wygląda lepiej w tekturze niż w plastiku

    Czytelnicy zapewne odłożą czytanie tego tekstu do obiadu, bo przywoła on obrazy wspaniałych śródziemnomorskich grillowanych warzyw. Temat dotyczy warzyw hiszpańskich, a raczej tego, jak podróżują one ze słonecznych pól do twojej ulubionej restauracji lub do kuchni.

    Wedle tradycji hiszpańscy rolnicy sprzedawali papryki, pomidory i cukinie przechowując je w 10 kilogramowych, plastikowych skrzynkach. Po sprzedaży warzywa często przepakowywano do nieoznakowanych, pięciokilogramowych, plastikowych pudeł by przetransportować je do miejsca sprzedaży. Ta zmiana opakowania powodował wzrost uszkodzeń produktu, kosztów a także powstanie opóźnień w dostawie.

    To się zmienia. Rolnicy coraz częściej wybierają pięciokilogramowe opakowania z tektury falistej, zaprojektowane by służyły od zbioru produktu z pól, poprzez sprzedaż, aż do podróży do ich miejsca przeznaczenia.

    Tekturowe pudełko jest wytrzymałe i dobrze wentylkwane. Moze być chłodzone i wytrzymuje wilgotność. Zatem żywotność i jakość warzyw jest zapewniona.

    Innym czynnikiem różnicującym opakowania z tektury falistej jest możliwość nadrukowywania informacji umożliwiających producentom lepszą promocję marki, a sprzedawcom detalicznym odczytanie ważnych informacji o produkcie.

    Hiszpańscy rolnicy cenią sobie przejście na opakowania tekturowe nie tylko dlatego, iż zmniejszają one uszkodzenia produktu i redukują koszty, ale również dlatego, że pozwalają osiągnąć wyższe ceny podczas sprzedaży.

    Tagi: