Czytelnicy zapewne odłożą czytanie tego tekstu do obiadu, bo przywoła on obrazy wspaniałych śródziemnomorskich grillowanych warzyw. Temat dotyczy warzyw hiszpańskich, a raczej tego, jak podróżują one ze słonecznych pól do twojej ulubionej restauracji lub do kuchni.
Wedle tradycji hiszpańscy rolnicy sprzedawali papryki, pomidory i cukinie przechowując je w 10 kilogramowych, plastikowych skrzynkach. Po sprzedaży warzywa często przepakowywano do nieoznakowanych, pięciokilogramowych, plastikowych pudeł by przetransportować je do miejsca sprzedaży. Ta zmiana opakowania powodował wzrost uszkodzeń produktu, kosztów a także powstanie opóźnień w dostawie.
To się zmienia. Rolnicy coraz częściej wybierają pięciokilogramowe opakowania z tektury falistej, zaprojektowane by służyły od zbioru produktu z pól, poprzez sprzedaż, aż do podróży do ich miejsca przeznaczenia.
Tekturowe pudełko jest wytrzymałe i dobrze wentylkwane. Moze być chłodzone i wytrzymuje wilgotność. Zatem żywotność i jakość warzyw jest zapewniona.
Innym czynnikiem różnicującym opakowania z tektury falistej jest możliwość nadrukowywania informacji umożliwiających producentom lepszą promocję marki, a sprzedawcom detalicznym odczytanie ważnych informacji o produkcie.
Hiszpańscy rolnicy cenią sobie przejście na opakowania tekturowe nie tylko dlatego, iż zmniejszają one uszkodzenia produktu i redukują koszty, ale również dlatego, że pozwalają osiągnąć wyższe ceny podczas sprzedaży.