„To prosty, lecz szokujący fakt: w Unii Europejskiej rocznie marnuje się 179 kilogramów żywności w przeliczeniu na jednego obywatela”, tłumaczył Janez Potonik na konferencji dotyczącej unikania marnowania żywności w UE, która odbyła sie w listopadzie 2011 roku.
Całkowita ilość zmarnowanej żywności we wszystkich 27 krajach UE wynosi 89 milionów ton rocznie, a prognoza na 2020 rok to 126 milionów, co oznacza ogromny 41 procentowy przyrost.
Całe szczęście, sprawozdanie z inicjatywy PE, zaaprobowane 19 stycznia wzywa do podjęcia natychmiastowych środków w celu obniżenia współczynnika strat żywności do 2025 i poprawienia dostępu do żywności dla obywateli Unii Europejskiej. Parlament wzywa Komisję Europejską, państwa członkowskie oraz Radę by wzięły pod uwagę tę opinię i rady dla rozwoju przyszłej polityki w tym zakresie.
Rezolucja podkreśla pozytywną rolę opakowania: „optymalizacja i wydajne korzystanie z opakowań żywności może odegrać istotną rolę w unikaniu marnowania żywności poprzez redukcję negatywnego wpływu produktu na środowisko…” Czytamy tam rownież, że opakowanie może przeciwdziałać temu zjawisku poprzez takie środki jak zróżnicowanie rozmiaru zapewniające konsumentów o kupnie właściwej ilości oraz rady jak przechowywać i używać produkt. Wspomniano rownież o tym jak dobrze zaprojektowane opakowanie może zwiekszyć trwałość dóbr i zachować ich świeżość.
Stąd też parlament uznał, że opakowanie może rzeczywiście zredukować i zmniejszyć stratę żywności. Design i sposób wykonania opakowania tekturowego, a także najnowsze, ekscytujące innowacje takie jak specjalna powłoka, absorbująca gazy przyspieszajace rozkład warzyw i owoców, rownież pomaga w walce z marnowaniem żywności.