Produkty żywnościowe wymagają podczas transportu ochrony przeciw wstrząsowi, wibracjom i temperaturze. Niektóre materiały służące do produkcji opakowań są zaprojektowane w taki sposób, by wzmocnić ochronę, a tym samym przedłużyć świeżość produktów takich jak warzywa i owoce. Opakowania z tektury falistej ochraniają 75% dóbr znajdujących się w Europejskim transporcie. Przyczyną tego jest fakt, iż zapewniają one efektywną ochronę przed zniszczeniem utrzymując jednocześnie świeżość i czystość produktu, a co za tym idzie pozwalają unikać strat.
Tekturowe opakowania zagwarantować mogą jeszcze bardziej zaawansowaną ochronę produktu dzięki zastosowaniu takich rozwiązań dodatkowych jak separacja pionowa, pozioma, odpowietrzniki, uchwyty, sploty, ochrona przed wilgocią oraz najróżniejsze wzmocnienia.
Powyższy przykład pokazuje jak separacja pozioma ze splotem zapewnia stabilność podczas transportu i w magazynie.