Komisja Europejska rozpoczęła właśnie konsultacje zatytułowane „Przyszłość naszego systemu żywieniowego”. Bazując na obserwacji, iż każdego roku w Europe około 89 milionów ton żywności ulega stracie, Komisja Europejska wystosowała prośbę o opinie na temat zmniejszania i zapobiegania zjawisku marnowania żywności, a także w kwestii korzystania z surowców ze zwiększoną wydajnością.
Bieżące trendy w polityce środowiskowej dążą do zmniejszenia ilości opakowań. Jednak efektem niedostatku opakowań (lub użycia niewłaściwych opakowań) jest ogromna strata żywności i o wiele gorsze skutki dla środowiska niż przy zoptymalizowanej ilości opakowań.
Dobre opakowanie wykorzystuje tylko tyle odpowiedniego materiału ile trzeba, by dostarczyć produkt konsumentowi w doskonałym stanie. Dobry projekt opakowania spełni wymagania produktu minimalizując jednocześnie ekonomiczne i środowiskowe oddziaływanie produktu i jego opakowania.