Nadchodzi nowy rok i jedno z noworocznych postanowień uchwalone zostaje jednogłośnie: Przestańmy marnować jedzenie. Poszczególni obywatele, ale również wielcy gracze rynkowi i instytucje przysięgają zredukować marnowanie żywności. Parlament Europejski pragnie ogłosić rok 2014 Europejskim Rokiem Przeciwko Marnowaniu Żywności i zawezwał do ograniczenia tego zjawiska o połowę do roku 2025. Komisja Europejska sformowała grupę roboczą pracującą nad problemem strat żywności oraz gromadzenie żywności utraconej na każdym ogniwie łańcucha dostaw.
Problem ten dotyczy niemal wszystkich. Konsumenci zdają się być największymi winowajcami, ale żywność marnuje się również w łańcuchu dostaw: dane statystyczne z października 2013 wskazują, iż tyko w pierwszym półroczu 2013 w sieci Tesco zmarnowało się 28,500 ton żywności. Aby podjąć skoordynowane działania przeciw temu problemowi, poszczególni sprzedawcy detaliczni oraz ich organizacje z całej Europy podpisały dobrowolne zobowiązanie zaangażowania w redukcję tego zjawiska. Właściciele marek rozpoczęli również liczne kampanie edukacyjne by poinformować społeczeństwo o sposobach unikania marnowania żywności.
Przemysł opakowań świetnie wpisuje się w tę ideę. Tekturowe opakowanie gra główną rolę w ochronie żywności w czasie jej przemieszczania się po łańcuchu dostaw. Fizycznie chroni ono produkt, a innowacje we wzornictwie opakowań umożliwiają łatwiejszą obsługę. Informacja o łańcuchu dostaw oraz drukowane instrukcje zapobiegają uszkodzeniom żywności lub jej utracie w takcie transportu z farmy do klienta. Opakowanie może również wpłynąć na konsumenta poprzez nadruki i szczególne właściwosci fizyczne. Świetnym przykładem są tekturowe pudełka do pizzy w kształcie trumny nowozelandzkiej pizzerii Hell Pizza z perforacją w centralnej części i z nadrukiem „na twoje szczątki”. (na obrazku)
W 2014 roku weźmiemy udział w konferencji na temat tekturowych odpadów produkcyjnych i odnawialności, która dotyczyć będzie również kwestii marnowania żywności. Weźmiemy również udział w Inicjatywie Oszczędzania Żywności na Interpacku w Dusseldorfie w maju 2014.