ZAMKNIJ     
  • Kreatywność (elastyczność - innowacyjność)
  • Ochrona produktu
  • Przyjazna środowisku
  • Wydajna i tania
  • Publikacje techniczne
  • Filmy
  • środa 1 lutego, 2012

    Rola opakowania w ograniczaniu strat żywności dostrzeżona przez Retail Forum

    Jeśli odgrywasz ważną rolę w europejskim łańcuchu dostaw, polecamy Ci lekturę raportu Retail Forum*  na temat optymalizacji opakowań.

    Biorąc pod uwagę rozmiar tego rynku, dokument zarysowuje rolę opakowania jako części produktu, popierając to użytecznymi statystykami i wykresami, które ilustrują trendy w produkcji, konsumpcji i stracie.

    Dokument za jednoznacznie pozytywną uznaje rolę opakowania w ochronie żywności. „Przeciwdziała skażeniu lub zatruciu jedzenia, co zwiększa konkurencyjność i jest korzystne dla konsumenta”. Ponadto, raport zachęca sprzedawców do korzystania z odnawialnych opakowań by zminimalizować stratę żywności.

    Po naświetleniu wymogów prawnych związanych z opakowaniami, a także korzyściami i barierami związanymi z optymalizacją, w dokumencie wyciągnięte są wnioski, które wzywają do działania sprzedawców detalicznych, twórców polityki produkcji, wszystkich zaangażowanych w łańcuch dostaw a także opinię publiczną.

    Raport zawiera doskonałe przykłady najlepszego designu, transportu i recyklingu w wykonaniu takich sprzedawców jak IKEA, The Co-operative Group, Mercadona.

    Ściągnij raport

    * Retail Forum to powstała w 2009 platforma, której celem jest wymiana najlepszych praktyk w zakresie zrównoważonego rozwoju we wszystkich europejskich sektorach sprzedażowych , a także identyfikacja celów i barier, które mogłyby negatywnie wpłynąć na zrównoważony rozwój. Działa pod auspicjami Komisji Europejskiej. Więcej na ten temat [https://ec.europa.eu/environment/industry/retail/index_en.htm]

     

    Tagi: