Zapotrzebowanie klientów na ekologiczne opakowania na wszystkie produkty, w tym do świeżej żywności, stało się rzeczywistością. Fińska firma Jospak dostosowała się do nowej rzeczywistości i opracowała tackę wykonaną z tektury falistej do pakowania żywności, takiej jak mięso, drób, ryby, produkty białkowe pochodzenia roślinnego, sałatki i dania gotowe, która zapewnia solidną konstrukcję i jest lekka.
Tacka jest odnawialna i nadaje się do recyklingu, co zapewnia przewagę nad tacami plastikowymi lub polistyrenowymi i pomaga zmniejszyć ilość plastiku o 85%. Generuje trzy razy mniej emisji dwutlenku węgla w porównaniu do podobnych sztywnych opakowań z tworzyw sztucznych. Ponadto ośmiokątny kształt tacki jest kompatybilny z istniejącymi automatycznymi systemami pakowania tac w przemyśle spożywczym.
Taca z tektury falistej otrzymała liczne wyróżnienia, w tym złotą nagrodę za zrównoważony rozwój od Worldstar, Światowej Organizacji Opakowań oraz nagrodę za opakowanie do żywności także od tej organizacji.