Tektura falista jest numerem 1 w opakowaniach dla mięs. Tak jak dla owoców i warzyw. Jakkolwiek obydwie kategorie korzystają z różnych rozwiązań. Do niedawna tak było. Down Meats, główny eksporter wołowiny i jagnięciny w Wielkiej Brytanii poszukiwał nowych opakowań, w których mógłby eksportować swoje produkty do 40 krajów. Producent potrzebował kompletnych rozwiązań w zakresie redukcji kosztów, lepszego wykorzystania palet i ponad wszystko całkowitej eliminacji ryzyka uszkodzeń dla swoich trzech zakładów produkcyjnych w Irlandii.
Rozwiązaniem okazało się zastąpienie oryginalnej ręcznie składanej tacki i wieka przez zaadaptowaną tackę dla owoców i warzyw. Zoptymalizowanie wymiarów spowodowało większą efektywność w procesie paletyzacji, maszynowe składanie zredukowało czas i koszty pracy a dobrze znana wytrzymałość tego typu tacek doskonale ochrania produkty mięsne poprzez utrzymanie odpowiedniej wilgoci i niskiej temperatury w całym łańcuchu dostaw aż do punktu sprzedaży.
Bez wątpienia ta inicjatywa wkrótce znajdzie większą ilość naśladowców.
Więcej informacji o rewolucji w opakowaniach do mięs w Wielkiej Brytani:
https://www.paper.org.uk/news/2015/CorrugatedMeats.pdf
Więcej informacji ona temat efektywnych opakowań od FEFCO
https://www.fefco.org/sites/default/files/documents/FEFCO_7rules_e_final.pdf