Świeżość do 3 dni dłużej
Zanieczyszczenie mikrobiologiczne owoców i warzyw jest dużym problemem dla sprzedawców: bakterie chorobotwórcze powodują zagrożenie bezpieczeństwa żywności a bakterie powodujące psucie się żywności wpływają na długość życia produktu na półce. W obu przypadkach opakowanie ma krytyczne znaczenie.
Badania naukowe prowadzone przez uniwersytet w Bolonii dowiodły że tacki wyprodukowane z tektury falistej utrzymują owoce świeższe i bezpieczniejsze niż plastikowe skrzynki wielokrotnego użytku. (RPCs)
Aż do teraz nie było niezbitego dowodu, że tektura falista jest czystsza i bezpieczniejsza, ale wyniki pokazały, że w sposób znaczący redukuje przenoszenie zarazków w porównaniu z produktem zapakowanym w opakowania wielokrotnego użytku. Tektura falista utrzymuje higienę produktów, świeżość, zapach, wygląd i smak.
Wynikiem tych badań jest kolejny dowód, że tektura falista jest czystsza i bezpieczniejsza. W zapobieganiu skażeniu mikrobiologicznemu nauka nie ma wątpliwości: tektura falista jest lepsza niż opakowania typu RPC.